.

Категория

Природа

Информация

Долна баня - център

13 Март 2018

0

ТАГОВЕ

  • Природа
Излъчено по bTV
Рейтинг: 1

Първите щъркели долетяха в подножието на Рила

Две седмици след като се закичиха с бяло-червената мартеница, долнобанци вече се радват на първите предвестници на пролеттта - щъркелите.
Двойката дългокраки бяха съгледани от десетки хора да летят в небето над центъра на рилското градче и посрещнати с радостни възгласи и пожелания за здраве и късмет през годината. И както повелява традицията първите съгледвачи бързо свалиха и завързаха на плодно дръвче бяло-червените мартеници.
По време на Седмото международно преброяване на белия щъркел в Долна баня природозащитниците преброиха общо 26 щъркелови гнезда и толкова гнездящи щъркелови двойки, които създадоха естествено и поколение. Организаторите и журито на това преброяване отличиха с поощрителна награда колектива на народно читалище "Рила-1898" в Долна баня.
Припомням, че преди 19-сет години Долна баня спечели първото място и получи специална грамота и парична награда за преброените 21 щъркелови гнезда и гнездящи щъркелови двойки в организирания първи национален конкурс за селище с най-много щъркелови гнезда през далечната 1999 година.
Три поредни години Долна баня бе организатор и домакин на международния еко фестивал "Зелена вълна 21 век" за филми и телевизионни предавания, като победителите получаваха приза - статуетката "Щъркелово гнездо".

Любомир Кузев

Добави коментар

Коментари (0)