.

Категория

Събития

Шипка

6 Януари 2018

0

Рейтинг: 1

Категория

Събития

Информация

Шипка

6 Януари 2018

0

Рейтинг: 1

БОГОЯВЛЕНИЕ - ШИПКА -2018 г.33 -ма смели младежи се включиха в ритуала за спасяване на кръста в гр. Шипка, който се провежда за втора поредна година в местността ,, Шушманец".
Събитието бе организирано от Кметство - Шипка, сем. Синеви и приятели.
Литийното шествие за Йордановден тръгна в ранните часове на деня от църковния храм ,, Успение Богородично" гр. Шипка, предвождано от отец Иван, както и с включилите се в него участници, жителите и гостите на града.
Близо двукилометровият преход, завърши с влизането в ледените води на р. ,,Доганишница" , под звуците на гайди и тъпан, както и изпълнението на български фолклор.
Тазгодишното традиционно мъжко хоро бе съпроводено с песента, възхваляваща известния шипченския герой- Пеньо Черньоолу /четник в Хаджидимитрова чета/ . Текста и ангажимента бяха любезно предоставени от Пенчо Бастрев - жител на гр. Шипка, чието хоби е събиране на исторически факти за местни истории и герои.
След хвърляне на Богоявленския кръст от страна на отец Иван, 31- годишния младеж Мартин Пархов / от с. Овощник / бе късметлията, който тази година с лекота го улови.
Мартин е потомствен музикант, завършил музикална паралелка в СУ "Екзарх Антим I" в гр. Казанлък.
Смелчагата, бе възнаграден с подаръци и получи поздравления и благопожелания от В. Панайотова - кмет на града.
Кметство-Шипка поздрави с пожелание за много здраве, берекет и успехи във всяко начинание всички участници и поднесе специални подаръци на именниците/ участвали в Богоявленския ритуал / .

Добави коментар

Коментари (0)